Porrats de La Safor

 Porrat de Sant Antoni de Beniopa: del 15 al 17 de enero. 

Porrat i Calderes de Sant Antoni de Oliva: del 10 al 12 de enero. 

Porrat de Sant Antoni de Benirredrà: del 16 al 19 de enero. 

- Porrat de Sant Antoni de La Font d’En Carròs: 26 y 27 de enero. 

Porrat de Sant Blai de Potries: 7, 8 y 9 de febrero.

Porrat de Sant Macià de Rótova: febrero

Porrat dels Sants de la Pedra de l’Alqueria de la Comtessa: del 13 al 15 de septiembre


Enero

 

 

 

PORRAT BENIOPA 2016, del 15 al 17 de Enero.

Beniopa celebra estos días de enero la festividad de Sant Antoni del Porquet. Desde hace muchos años las fiesta ha sido la fiesta más importante de la comarca debido a la tradición ancestral de este municipio de poseer carros y caballos. Se desarrollan multitud de actividades, mercado temático, conciertos, bendición de animales, exhibición hípica.                 Programa


PORRAT OLIVA 2016, del 8 al 10 de Enero. 

Esta tradición del porrat de Oliva está ligada a les Calderes de Sant Antoni, que consiste en cocinar arroz caldoso en la calle Sant Vicent.

El domingo mas próximo a la festividad de Sant Antoni, este año el 17 de enero está dedicado a los actos religiosos en honor al santo, ese día se concentran una gran cantidad de animales, llevados por sus propietarios para que sean bendecidos en la ermita de Sant Antoni.                 Programa


PORRAT BENIRREDRÁ 2016 - Porrat de Sant Antoni,

del 15 al 17 de Enero.  

L'any 2010 va ser declarat Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana per la Conselleria de Turime. D'acord amb la informació i documentació que consta a l’arxiu parroquial, la festivitat que tradicionalment s’ha anat celebrant la tercera setmana de gener, amb la denominació de Porrat de Sant Antoni, data des de l'existència de l’ermita de Sant Antoni, construïda al segle XVI.

Costums del Porrat:

1. Pujar a l'ermita en Romeria i confraternitzar al voltant d'una foguera.

2. Menjar típic: cassola d'arròs al forn i bunyols de carabassa,

amb altres especialitats com la coca (salada) de tomaca, de tonyina negra o de pèsols.

3. Activitats lúdiques i culturals: exposicions, música, balls, gastronomia, jocs populars, teatre de carrer, tallers d'artesania, falconeria, etc.                                         Programa


PORRAT LA FONT D'EN CARROS 2016,  22 al 24 de Enero. 

A la Font d’en Carròs el porrat es celebra en honor a SantAntoni, durant un cap de setmana dins del mes de gener,remuntant-se l’origen d’aquesta tradició al segle XVI, alvoltant de l’ermita dedicada a aquest sant.La festa comporta actes religiosos dedicats a Sant Antoni,on destaca una missa de benedicció de pans i animals.La nit del dissabte s’encén una tradicional foguera en migde la placeta de Sant Antoni, on té lloc normalment unsopar a la calor del foc.Un altre esdeveniment important és la Trobada de Boixets,diumenge al matí, que ja porta diversos anys celebrant-seamb una afluència considerable de bolilleres i algunsbolillers, puntaires vinguts d’un ampli context geogràficde municipis, fins i tot ben llunyans, que es culmina ambun putxero col·lectiu a la plaça dels Xorros, la més cèntricai significativa del poble.En els últims anys, el porrat s’ha configurat com un espaid’expressió artística, amb actuacions i exposicions, i unlloc de trobada de totes les associacions del poble.


Febrero

PORRAT SAN BLAI, POTRIES 2016, del 5 al 7 de febrero

 

En el calendario festivo de la Safor pocas fiestas tienen el arraigo y aceptación popular del conocido Porrat de Sant Blai en Potríes. Año trás año, son miles los visitantes que acuden a nuestro municipio, para cumplir con el ritual religioso, y disfrutar de una importante oferta cultural y festiva, que se hace extensiva a la primera quincena del mes de febrero, constituyendo uno de los principales acontecimientos de interés local y una magnífica ocasión para la promoción de nuestra población.                       Programa


EL PORRAT DE SANT MACIÀ, RÓTOVA 2016

"El Porrat de l'interior" del 26 al 28 de febrero

 

Aunque hay referencias históricas previas, que lo sitúan en el s. XVI, podemos decir que el origen del Porrat de Rótova nos remonta al siglo XVIII, cuando los frailes del convento de San Jerónimo celebraban por San Macià un mercado para el intercambio de caballerías y ganados. El antiguo mercado que se paraba a la entrada del Convento convertiría también con el tiempo en una concurrida feria o porrat donde asistían las gentes de los alrededores.

La exclaustración de los frailes en 1835 provocó que finalmente la feria o el Porrat del convento se trasladara a las calles de Rótova. Cuenta la tradición oral de Rótova que fue el Tío Macià, muy devoto del santo y deseoso de celebrar su onomástica, el encargado de trasladar la fiesta y los feriantes al pueblo en 1874.

Leer más


Julio y Agosto

TAVERNES DE LA VALLDIGNA

 

DÍA DE LA SANG,  13 de Julio.

SANT LLORENÇ, 10 de Agosto 

Mercado de Época, Paradas de Artesanos, feria y actividades.

 

 

El porrat tradicional es una feria que se celebra en distintas festividades, normalmente al lado de una iglesia o ermita. La venta de tostado, golosinas y turrones es laprincipal actividad, junto con la preparación de comidas. Actualmente, el porrat ha incorporado diversas actividades de carácter cultural y lúdico, como exposiciones, música, bailes, excursiones, juegos populares, mercado antiguo, etc. 

En la Valldigna, podemos encontrar los siguientes: 

· Segundo miércoles de julio. Porrat del Día de la Sangre. Clot de la Font (Tavernes) . 

Lo más tradicional es ir a merendar, pero los más festeros se hacen paella para comer y prueban los primeros sandías.

· 22 al 24 de julio. Porrat de Santa Ana (Simat) . La fiesta se celebra con cenas en la calle y baile en la Font Gran, danzas y pasacalles con dulzaina y tamboril. 

· 10 de agosto. Porrat de San Lorenzo. Ermita de San Lorenzo (Tavernes).La fiesta comienza con misa y procesión y termina con paellas populares en la zona recreativa del entorno.


Septiembre

 

PORRAT SANTS DE LA PEDRA ALQUERÍA DE LA CONDESA, 2016

del 9 al 11 de Septiembre. 

Mercado de Época, Paradas de Artesanos, feria y actividades tradicionales del Porrat.

 

El Porrat dels Sants de la Pedra es feia al Camí Reiald’Oliva, al costat de l’ermita dels Sants de la Pedra-abans casa camperola- segons la tradició.L’origen d’aquest porrat es troba en la devoció delsalquerians i en les seues pregàries als sants Abdó i Senent,Sants de la Pedra, un ritual bastant antic de protecciórelacionat amb l’economia camperola per protegir-se deles inclemències meteorològiques i salvaguardar les collites,a fi que a l’estiu no pedregara i fera malbé la collita. Téels seus orígens en el segle XVII.Aquesta festa, que es celebrava al final de juliol, al’esplanada de l’ermita, va renàixer a principi del segle XXi va esdevenir molt popular: la gent aprofitava per ajuntarse, compartir melons d’Alger fresquets i comprar porrat.Hui dia es celebra el segon cap de setmana de setembreamb danses populars, activitats per a xiquets, un mercatartesà, una entrada de Moros i Cristians, i un sopar al carreramenitzat per una orquestra.